Gezond wonen - Natural Build
16209
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16209,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Gezond wonen

Een nieuwe manier van denken en doen

In onze traditionele bouwwijze wordt er vaak te weinig aandacht gegeven
 aan gezond wonen en over duurzaamheid wordt er helemaal niet gesproken.

Nochtans is het heel belangrijk om over uw gezondheid na te denken. De
 keuze van de bouwmaterialen waar u waarschijnlijk de rest van uw leven in 
of onder gaat wonen heeft rechtstreeks invloed op uw welbehagen en
 dat van uw kinderen.

Natuurlijke bouwmaterialen

De keuze van de gebruikte bouwmaterialen hebben een grote invloed op je gezondheid en de kwaliteit van het wonen op zich. Vergelijk het maar even met gezonde voeding die vanzelfsprekend je lichaam in evenwicht houdt. Wanneer je kiest voor ecologische materialen om je huis mee te construeren is dit niet anders. 
De chemicaliën die gebruikt werden, voor de productie van sommige materialen, kunnen vrijkomen door inwerking van de lucht en het water of door verandering van temperatuur. Dit risico loop je niet met materialen van biologische oorsprong zoals hout, vlas, hennep en leem.

Hoge isolatie van de buitenschil

Een woning uitgerust met zonnepanelen of zonneboiler wordt al heel snel ecologisch of duurzaam genoemd. Fout menen wij! Je dient eerst te kiezen voor een zeer goede (ademende) isolatie van je buitenmuren, ramen en buitendeuren met zeer lage U-waarden en een super geïsoleerd dak. De minimale energie die je nu nog nodig hebt om je woning te verwarmen of te koelen ga je dan best zelf opwekken door middel van groene technologie zoals zonnepanelen, zonneboilers en andere. De techniek verandert snel maar je goede isolatie blijft.

shutterstock_628570742-kopiëren
Ademende muren

Ademende muren

Om te voldoen aan de energienormen van vandaag, en die van morgen (BEN 2021) moet je woning volledig luchtdicht zijn. Dit is belangrijk want anders verspil je veel kostbare energie via spleten en kieren. In de traditionele bouwwijze worden woningen volledig ingepakt met een (intelligente) folie en/of met kunststof isolatiepanelen. In dit geval is men dus sterk afhankelijk van het ventilatiesysteem (verplicht) om het overtollige vocht (transpiratie, baden, koken,…) uit je woning te verwijderen. Maar dit kan nog veel beter, door te kiezen voor een damp-open bouwsysteem (ademende muren) dat toch perfect winddicht is. Natuurlijke bouwmaterialen hebben o.a. de eigenschap om vochtregulerend te zijn, dit in tegenstelling tot kunststof isolatiematerialen met een gesloten structuur.

Akoestisch

Geluidsoverlast heeft invloed op je gemoedstoestand en dus je gezondheid. Met akoestiek wordt vandaag nog bitter weinig rekening gehouden bij het ontwerp van een privéwoning. De keuze van de materialen waarmee plafonds, binnenmuren en vloeren gemaakt worden bepalen voor een groot stuk de akoestiek in je woning. Rust brengt vrede in je huiskamer. In het concept van Natural-Build wordt hier veel rekening mee gehouden.

akoestiek hout woning

Als we al gezond eten en leven, waarom dan ook niet gezond wonen?

Energiezuinig

Het spreekt voor zich dat zuinig omspringen met energie een goede zaak is voor het milieu en voor je portemonnee. Zelf groene energie opwekken, installeren van timers en sensoren, inzetten van LED verlichting etc… is dus zeker geen overbodige luxe. Maar laat u goed informeren en vergelijk! Natural-Build maakt in de ontwerpfase simulaties die je toekomstige verbruiken in functie van je isolatie en technieken duidelijk berekent.

Maximale waterrecuperatie

Water wordt mogelijk de grootse kostenfactor van morgen! Water is zeer schaars en is in de helft van onze wereld nu reeds uitgeput. Investeer daarom in een efficiënt waterrecuperatiesysteem en reduceer uw leidingwaterverbruik optimaal.

Oriëntering van de leefruimtes

De invloeden van de zon en het licht zijn natuurlijke en gezonde bondgenoten om te bouwen en te wonen. Zo is het ochtendlicht belangrijk om een natuurlijk ontwakingsproces te stimuleren. Onze slaapkamers liggen dan ook het best aan de oostzijde van je woning. De ontbijtplaats en de keuken oriënteren we naar de lichtinval van de opkomende zon. Laat Natural Build u hierin adviseren.

Budget

Wat heeft uw budget nu met gezond wonen en leven te maken, zou u denken? En toch is ons advies om goed en doordacht uw budget te bepalen bij de bouw van uw gezonde woning! We zien maar al te vaak wat voor negatieve impact een over-budgettering heeft op je hele gezin. Geluk staat rechtstreeks in verband met je gezondheid! Het is dan ook niet onverstandig om eventueel je woning in fases te bouwen en te financieren. Met onze doorgroeiwoningen kan dit maximaal!

Doorgroeiwoningen zijn woningen die zo gebouwd zijn dat ze in de toekomst naar de behoeften van de bewoners uit te breiden zijn.

shutterstock_105600050-kopiëren

Stralingen en elektrosmog

Stroompieken kunnen de programmering van uw computer beïnvloeden. Dit is bij ons lichaam vergelijkbaar. Als we teveel aan straling en elektrosmog blootgesteld worden loopt onze programmering van onze cellen fout. Door te kiezen voor natuurlijke isolatiematerialen (zoals o.a. houtwol) kunnen overbodige stralen je woning beter verlaten. Dit in tegenstelling tot de gekende kunststof isolatiematerialen die voorzien zijn van een aluminium folie, en bijgevolg de straling tegenhouden.

Heeft u nog vragen of wil u vrijblijvend een offerte op maat?