Bouwproces - Natural Build
16479
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16479,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Bouwproces

3D productieplan

Aan elk bestaand of nieuw plan wordt steeds een 3D productieplan toegevoegd waarin alle details worden vastgelegd voor het produceren van de CLT binnen- en buitenwanden. Deur- en raamopeningen, leidingschachten of uitsparingen voor verlichting en schakelaars worden in een gecontroleerde omgeving en met hoogtechnologische freesmachines tot op de millimeter uitgevoerd.

Maar mocht u tijdens of na de installatie nog wijzigingen willen doorvoeren kan dit op de meest eenvoudige manier.

Eén van de grote voordelen van hout is immers dat het zich zeer eenvoudig laat bewerken. Natural Build ondersteunt elke architect met deze 3D productietekeningen. Hierdoor kan een ontwerp in een traditionele bouwwijze eenvoudig omgekeerd worden in een ontwerp in CLT. Wij zorgen ook voor een additionele sterkte berekening.

Fundering

Wanneer u een kelder wenst, informeer u dan goed over de stabiliteit van de ondergrond en laat, in overleg met de architect, een bodemsondering uitvoeren om de verschillende onderlagen te bepalen.

In geval van een sleuf-fundering is het vaak voldoende om onder de vorstlijn tot op de harde ondergrond te graven. Een goede tip is om eerst even met de buren te praten over het grondwaterniveau en de samenstelling van de ondergrond. Heeft u twijfels over de keuze van de fundering, laat ons u hierover informeren.

Vlaamse Verordening Hemelwater?

Ooit al gehoord van de Vlaamse Verordening Hemelwater? Toch is ze van toepassing op elke nieuwbouw en bepaalde verbouwingen.

In eerste instantie ben je verplicht om regenwater op te slaan en te (her)gebruiken. Ook wel bekend onder de term regenwaterrecuperatie. Op een tweede niveau moet je voorzien in een infiltratiesysteem om het overtollige regenwater in de bodem te laten indringen.

Naast de septische put dien je te voorzien in een grote regenwaterput met een pompinstallatie en een regenwaterinfiltratiebekken. 
Plaats deze putten op een strategische plaats zodat je er later steeds goed bij kan voor onderhoud. Bespreek dit thema goed met je architect of laat je door ons adviseren.

CLT Constructie

De montage van de CLT constructie is een aaneensluitend proces dat gemiddeld 2 à 3 dagen in beslag neemt (in functie van de grote van de woning). Bijgevolg krijg je na enkele dagen al meteen zicht om de vorm en reële afmetingen van je woning.

CLT wanden zijn van nature winddicht. De naden, waar de panelen tegen en op elkaar worden geplaatst worden met een speciale tape volledig afgesloten.
Ook de dakplaten kunnen gemaakt worden uit CLT.  Dit bevordert de bouwtijd enorm, maar in sommige gevallen wordt het dak met gordingen en verbindingen in elkaar getimmerd.

Voor grote overspanningen worden er extra houten balken uit gelamelleerd hout voorzien.

De kant en klare dakpanelen van Isovlas zijn een zeer constructief sterke en vooral budgettaire oplossing.

Energiezuinig isoleren

De volledige woning wordt ingepakt in een dikke isolatieschil van houtwolisolatiepanelen.

Door zorgvuldig de gevels en het dak te bekleden met dit natuurlijk isolatiemateriaal bekomen we een winddichte maar damp-open structuur die voor een gezond binnenklimaat zorgt.

Isoleren met houtwol is een ecologische manier van isoleren. Het materiaal is afkomstig van duurzaam beheerde bossen en het is later ook weer volledig te recycleren volgens het ‘cradle to cradle’ principe.

Houtwol heeft een hoge warmte-opslag capaciteit, en heeft ook goede geluidsisolerende eigenschappen. 
Houtwolisolatie heeft ook een hoge faseverschuiving dit is een belangrijke eigenschap die heel vaak vergeten wordt bij traditionele isolatiematerialen.

Talrijke afwerkingsmogelijkheden

De natuurlijke bouwwijze van Natural Build heeft geen beperkingen in de keuze van de buitenafwerking.

Wel raden wij onze klanten aan een damp-open afwerking te kiezen zoals o.a. een minerale buitenpleister (foto), een gemetselde facade, natuursteen, gevelplaten of hout.

Ook in uw keuze van de ramen en deuren bent u vrij. Wij promoten uiteraard houten ramen en deuren omwille van hun natuurlijke oorsprong.
Een combinatie van verschillende materialen zoals hout en natuursteen straalt harmonie en evenwicht uit.

Modificeerbare binnenwanden

De zelfdragende buitenwandconstructie uit CLT is zo stabiel dat we de binnenwanden niet structureel dienen te verbinden met de buitenwand. Bijgevolg worden de binnenmuren ook pas als laatste geplaatst. Mocht u nog aanpassingen willen doen aan uw interieur dan kan dit in deze fase nog heel eenvoudig. Uw woning nadien aanpassen aan nieuwe noden of verwachtingen is kinderspel. We spreken dus van een door-groeiwoning.

Ook onze binnenwanden dragen bij aan het wooncomfort en zijn gemaakt van natuurlijke materialen. De kern bestaat uit een plaat van geperste vlasscheven waar op twee cellulose- (gerecycleerd papier) of houtwolpanelen onder hoge druk gelijmd worden. De Faaywanden zijn ademend en vochtregulerend, zijn zeer schroefvast (je kan er tot 700 Kg per lopende meter aan bevestigen) en hebben een zeer hoge akoestische waarde. Je kan ze verven of bepleisteren met een natuurleempleister bijvoorbeeld.

Heeft u nog vragen of wil u vrijblijvend een offerte op maat?